Archiv blogu

sobota 14. prosince 2013

"Natvrdlé" perníčky

A máme tu v pořadí druhý recepis a skočíme do toho rovnýma nohama......... Perníčky, bez těch by to nebyly Vánoce a mně se každý rok, až právě do toho letošního, dařilo upéct  perníčky tvrdé jako kámen, šutr, mramor, no prostě nezměkly ani za půl roku. Snížit se k upečení takzavaně "hnedměkkých "perníčků, jsem se nehodlala...........
Až letos jem kápla na ten správný a zaručeně dobrý recept(každý rok byl zaručeně správný, jen perníčky to nepochopily...) upekla jsem a po 10 až 14 dnech se dají jíst bez toho, aniž byste riskovali návštěvu zubaře ;-)
 Takže- šup sem s receptem.................



Všechny níže vypsané suroviny smícháme, míchání dá fušku, když tak si na to pozvěte manžela. Nepřežeňte to s medem, protože někde jsem se dočetla, že právě za tu tvrdost perníčků může nepoměr medu k sodě nebo kypř.prášku.
Dobře propracované těsto vyválíme, vykrájíme stromečky, kapříky, pejsky.......prostě, co máte rádi. Perníčky pečte tak na 170°C, ale jen chviličku, než začnou vonět.
Po vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly, dejte do papírové krabice třeba s půlkou jablíčka, nasajou tak vlkost a budou ještě o malinko lépe vonět. Po pár dnech je vždy zkontrolujte a po deseti už budou určitě měkké........


 Suroviny: 400gr hladké mouky, 75gr.másla, 2 vejce, 140gr.cukr moučka, 2lžíce medu, 2lžičky koření do perníku, 1lžička jedlé sody, 1lžíce kakaa, 1/2lžičky skořice a jeden žloutek na potření








Žádné komentáře:

Okomentovat