Kuskus s cuketou a anglickou slaninou
Lze to aplikovat i na těstoviny jiného druhu, než kuskus.....nudle, špagety atd. Hned zítra nakupte suroviny a vyzkoušejte, pochutnáte si.
Na pánvi orestujeme ang.slaninu a na kostičky nakrájenou cuketu až cuketa změkne.
Poté vmícháme do kuskusu a podáváme s nějakým svěžím salátem..........................
Dobré chutnání !!!
Francouzská záležitost
Potřebujete: z vepříka mleté maso, které osmahnete na cibulce a ochutíte(sůl, pepř, paprika).
Fazolové lusky (od babičky...nejlépe ;-)) necháte podusit na cibulce+ vegeta/ bujón.
Dál si připravíte bramborovou kaši, ale můžete použít i třeba zbytek brambor "od včera", které ohřejete, přidáte trochu smetany a rozšťoucháte.
Do pekáčku dáte na dno maso, na něj lusky a na to kaši. Na kaši pokladete hoblinky másla a pečete(200 °C -250 °C) do zlatova-viz obrázek-jednotlivé suroviny jsou už vlastně hotové, jde jen o to, aby se chutě propojily. Všechno dávám od oka, aby se to vešlo do pekáčku-nejvíc by mělo být kaše, potom lusků a masa. Dobrou chuť !!!
"Natvrdlé" perníčky
A máme tu v pořadí druhý recepis a skočíme do toho rovnýma nohama......... Perníčky, bez těch by to nebyly Vánoce a mně se každý rok, až právě do toho letošního, dařilo upéct perníčky tvrdé jako kámen, šutr, mramor, no prostě nezměkly ani za půl roku. Snížit se k upečení takzavaně "hnedměkkých "perníčků, jsem se nehodlala...........
Až letos jem kápla na ten správný a zaručeně dobrý recept(každý rok byl zaručeně správný, jen perníčky to nepochopily...) upekla jsem a po 10 až 14 dnech se dají jíst bez toho, aniž byste riskovali návštěvu zubaře ;-)
Takže- šup sem s receptem.................
Všechny níže vypsané suroviny smícháme, míchání dá fušku, když tak si na to pozvěte manžela. Nepřežeňte to s medem, protože někde jsem se dočetla, že právě za tu tvrdost perníčků může právě nepoměr medu k sodě nebo kypř.prášku.
Dobře propracované těsto vyválíme, vykrájíme stromečky, kapříky, pejsky.......prostě, co máte rádi. Perníčky pečte tak na 170°C, ale jen chviličku, než začnou vonět.
Po vytažení z trouby potřete rozšlehaným žloutkem, aby se pěkně leskly, dejte do papírové krabice třeba s půlkou jablíčka, nasajou tak vlkost a budou ještě o malinko lépe vonět. Po pár dnech je vždy zkontrolujte a po deseti už budou určitě měkké........
Suroviny:
400gr hladké mouky, 75gr.másla, 2 vejce, 140gr.cukr moučka, 2lžíce
medu, 2lžičky koření do perníku, 1lžička jedlé sody, 1lžíce kakaa,
1/2lžičky skořice a jeden žloutek na potření
Ko ko ko ko kokosky
A nejsou to kokosky ledajaké, jsou totiž extrémně jednoduché. Vezmete plechovku salka, to je takové to hrozně dobroučké slaďoučké kondenzované mléko a smícháte ji s kokosem-jeden sáček o dvěstě gramech, no a potom potřebujete šikovné ručičky, plech, troubu a třeba ještě pečící papír............
Z hmoty lžičkou vytvářejte malé hrudky hroudičky a klaďte na plech, musíte ale myslet na to, že z hroudiček budou placičky, takže je dávejte dostatečně daleko od sebe, abyste z toho neměly nakonec jednu velkou slitou kokosku velikosti vašeho plechu ;-)
Troubu si mezitím předehřejte tak "baj voko" na 180°C a kokosky pečte dorůžova sedm až deset minutek.
Hotové kokosky schovejte do krabice a dejte do chladu tak na tři dny, zvláční.
A když máte doma "mlsala", co na ně chodí už před Vánocemi, tak vás čeká ještě druhá třetí popř.čtvrtá várka..............a právě proto jsou tak snadné!
Suroviny: plechovka salka a 200gr.strouhaného kokosu
Doba přípravy: 5min.
Doba pečení: 7-10min. na 180°C



Žádné komentáře:
Okomentovat